Dubbdäck och dubbfria vinterdäck i Uppsala Vinterdäck till din bil

Kungsgatan 80, Uppsala
018-125640
Öppettider
Mån – tors: 7.30 – 16
Fre: 7.30 – 14
Lunch: 11 – 11.45
Däckverkstad i Uppsala

Vinterdäck till din bil

Hos oss på Bilteknik i Uppsala AB hittar du allt från billiga vinterdäck till prisvärda premiumdäck från kända däcktillverkare. Vi kan erbjuda vinterdäck från tillverkare såsom som Continental, Semperit, Nokian, Good Year och Gislaved, det vill säga stora leverantörer som tillverkat sommardäck som varit bäst i test i flera däcktest.

Vi hjälper dig hitta rätt bland marknadens säkraste vinterdäck och låter dig samtidigt vara snäll mot både plånboken och miljön. Naturligtvis hjälper vi även till med balansering och montering av dina nya vinterdäck.

Vinterdäck

Alla vinterdäck har en mjukare gummiblandning än sommardäck, vilket ger bättre väggrepp vid låga temperaturer. Olika typer av klimat och körmiljöer kräver däck med olika funktioner, till exempel är centraleuropeiska däck mer anpassade för slask medan nordiska däck är mer anpassade till kyla med snö- och isunderlag. Vid dubbfria vinterdäck bör du välja ett däck som är framtaget för nordiska förhållanden. Ett däcks egenskaper är dock alltid kompromisser mellan flera olika krav och det är oftast omöjligt att framhäva enstaka egenskaper utan att andra påverkas.

Hos oss på Bilteknik i Uppsala hittar du vinterdäck som är anpassade för nordiska klimat och testade för att klara svenska förhållanden. Tänk på att det inte alltid är det billigaste vinterdäcket som är det mest ekonomiska valet. Ett vinterdäck i premiumsegmentet och som kostar lite mer brukar många gånger betala sig i form av längre livslängd och inte minst genom en ökad säkerhet.

Välj rätt vinterdäck

Att välja nya vinterdäck till bilen är inte alltid helt okomplicerat. Det finns utöver däckens olika egenskaper flera tekniska krav du behöver tänka på. En bra grundregel är att läsa i del 1 av registreringsbeviset (den del som du bör ha i bilen) där du i de flesta fall hittar uppgifter om däck och fälg och vad som ingår i bilens godkännande.

När det gäller vinterdäckens egenskaper finns det egentligen inget däck som är bäst i alla situationer och underlag. EU har infört en obligatorisk däckmärkning som visar däckens bränsleeffektivitet, våtgrepp (bromsförmåga) och bullernivå. Det gör det enklare att jämföra olika vinterdäck och välja däck utifrån deras egenskaper. Värt att komma ihåg är att EU:s däckmärkning inte visar hur bra ett vinterdäck klarar våra nordiska vinterförhållanden. Ett nordiskt dubbfritt vinterdäck klarar våra förhållanden bättre än ett dubbfritt vinterdäck utvecklat för centraleuropeiska förhållanden.

Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?

Oavsett vilken typ av vinterdäck du använder är grunden för en säker resa på vintern rätt hastighet och ett körsätt anpassat till underlaget. Hur du kör påverkar helt enkelt säkerheten. Något som också påverkar säkerheten är antisladdsystem i bilarna. Trafikverket menar att om alla bilar i trafik hade antisladdsystem skulle drygt hälften av de svåra singel- och mötesolyckorna i halt väglag kunna undvikas.

Modern bil med antisladd – välj dubbfria vinterdäck

Om bilen är utrustad med antisladdsystem, ESC, och du har bra friktionsdäck anpassade för nordiska förhållanden med ett mönsterdjup på 4–5 mm, anser Trafikverket att du har goda förutsättningar att hantera olika vägunderlag under vintersäsongen (lagen säger att mönsterdjupet ska vara minst 3 mm). Med antisladdsystem minskar antalet dödliga sladdolyckor med 92 procent. Om du har en sådan bil är dubbfria nordiska vinterdäck att föredra och då har du goda förutsättningar att hantera olika väglag under vintersäsongen.

Cirka 15 procent av de polisrapporterade olyckor som sker på vintern inträffar på underlag där dubbdäck har fördel, det vill säga på is. Trafikverket kan i statistiken inte se någon ökad trafiksäkerhetseffekt av dubbdäck om man beaktar hela vintersäsongen.

Gammal bil utan antisladd bör ha dubbdäck

Om du har en äldre bil utan antisladdsystem är det mindre lämpligt att använda dubbfria vinterdäck, om du ofta kör på vintervägar. Men även med dubbade vinterdäck har körsättet stor betydelse för trafiksäkerheten. Det handlar om att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför. Antisladdsystemet, ESC, minskar risken för sladdolyckor på is och snö. Om du har en äldre bil som saknar antisladd bör du köra med dubbade vinterdäck, om du kör på vinterväglag, det vill säga is och hårt packad snö, större delen av vintersäsongen.

Det går inte att tillverka däck som har perfekt grepp vid alla sorters väglag. Tänk på att däckets kvalitet och lufttryck påverkar vinterdäckens egenskaper.

Generella däcktips för en säker vinter på vägen

 • Dubbdäck ger bättre väggrepp på våt is.
 • På rå is och hård snö är dubbade och dubbfria däck lika bra.
 • På lös snö har dubbfria däck bättre väggrepp än dubbade däck.
 • Dubbfria vinterdäck kan sättas på tidigare på säsongen, vilket gör att du är rustad för vinterväglag när den första förrädiska halkan kommer.
 • De bästa däcken ska sitta bak.

Vad är nordiska vinterdäck?

Nordiska vinterdäck är framtagna för att prestera som bäst i vårt
nordiska klimat. Både däckets mönster och gummiblandning skiljer sig från exempelvis vinterdäck för centraleuropeiska förhållanden. Ett nordiskt friktionsdäck har en mjukare gummiblandning vilket ger ett bättre grepp på is och snö ju kallare vädret är.

Även däckmönstret särskiljer de nordiska vinterdäcken. Mönstret är inte lika öppet som på de centraleuropeiska, utan de nordiska däcken har ett tätare mönster med många spår. Spåren hjälper till att komma ner bra i marken och få ett bra fäste på is och hård snö. De nordiska vinterdäcken har generellt också skarpare kanter än de europeiska för att ge grepp i kurvor på is och snö. De nordiska friktionsdäcken ska inte användas på sommaren eftersom de kan bli instabila och slitas snabbare.

Vi hjälper dig välja vinterdäck

Hos oss på Bilteknik i Uppsala AB kan du hitta nordiska vinterdäck från de flesta däcktillverkarna. Vi hjälper dig välja det vinterdäck som bäst passar bäst för din bil och dina förutsättningar, utan att du själv behöver vara påläst om gällande regler.

Gör en förfrågan om vinterdäck

Källa: Trafikverket

Europeisk däckmärkning

EU-bestämmelsen om ny däckmärkning, som trädde i kraft november 2012, ställer krav på att däckmärkningen informerar om bränsleeffektivitet (rullmotstånd), bromsegenskaper på våt vägbana samt bullernivå.

Syftet är att öka säkerheten och effektiviteten på vägarna genom användning av bränsleeffektiva och säkra däck som bullrar mindre. Med hjälp av märkningen kan lättare ta energieffektiva beslut vid köp av nya däck.

Enligt bestämmelsen måste alla däck som har tillverkats efter 1 juli 2012 och som sålts inom EU efter 1 november 2012 antingen ha en etikett alternativt ska en etikett eller liknande finnas tillgänglig i omedelbar närhet av däcket och vara synlig före köp.

Källa: Energimyndigheten

Regler och tips om däck

Mönsterdjup för vinterdäck

Vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

Sommardäck ska ha ett kvarvarande mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet på bildäck vara minst 3 mm.

Kontrollera även ditt däcktryck regelbundet då fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Rätt däcktryck för just din bil kan du hitta i bilens instruktionsbok.

Krav på vinterdäck (vinterdäckslagen)

Du måste ha ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Dubbdäck 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Vinterdäck på släpvagn

Om din bil har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Rätt däcktryck

Kontrollera ditt däcktryck regelbundet. Fel däcktryck kan göra att däck slits snabbt eller ojämnt och dessutom kan säkerheten påverkas negativt vilket gör att risken för att råka ut för en olycka ökar. Ett felaktigt däcktryck kan även göra att du får en högre bränsleförbrukning.

Bästa vinterdäcken bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Däcken med största dubbutsticket bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Förvaring av vinterdäck

Förvara dina vinterdäck mörkt och svalt. En optimal temperatur för däckförvaring är 15 grader då gummit inte påverkas vid denna temperatur. Däck bör inte förvaras i allt för fuktigt ställe och inte ligga oskyddade utomhus. Om möjligt bör även däcken förvaras så att de inte ligger under tryck, spänning eller vrids.

Förfrågan angående vinterdäck

Vill du köpa nya vinterdäck till din bil eller boka tid för däckskifte? Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig inom kort.

  Ange uppgifter om din bil

  Vad vill du ha hjälp med?

  Vill du ge ett önskemål på datum?

  Tänk på att datumet är ett önskemål och att vi inte kan garantera att det finns lediga tider den dagen.

  Lämna dina kontaktuppgifter

  De personuppgifter du lämnar till oss i kontaktformuläret behandlar vi med största respekt. Vi kommer att använda dem för att kontakta dig, men aldrig lämna ut dem till någon annan. Genom att fylla i formuläret och klicka på skicka godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter. Läs mer om integritet.

  Däckverkstad

  Sommardäck från Bilteknik i Uppsala AB

  Sommardäck

  Vi hjälper dig hitta rätt bland marknadens säkraste sommardäck och samtidigt vara snäll mot plånboken och miljön. Våra sommardäck kommer från kända tillverkare som varit bäst i test i många olika däcktest.

  Vinterdäck från Bilteknik i Uppsala AB

  Vinterdäck

  Vi kan erbjuda både dubbade och dubbfria vinterdäck till bra priser från ledande däcktillverkare. Hos oss får du hjälp att välja det vinterdäck som passar både din bil, ditt behov och din plånbok.

  Däckbyte/ hjulskifte i Uppsala hos Bilteknik i Uppsala AB

  Däckbyte

  Vi hjälper dig att snabbt och tryggt byta mellan sommardäck och vinterdäck på din bil. Ett rätt genomfört däckskifte kan förlänga däckens livslängd. Boka tid för ditt däckskifte idag.