Plåt- och aluminiumfälgar i Uppsala Fälgar till din bil

Kungsgatan 80, Uppsala
018-125640
Öppettider
Mån – tors: 7.30 – 16
Fre: 7.30 – 14
Lunch: 11 – 11.45
Plåt- och aluminiumfälgar

Fälgar till din bil

Rätt fälgar till din bil betyder mer än vad man kan tro. De ger din bil personlighet och karaktär och dessutom hjälper de till så att bromsarna får rätt kylning. Hos oss på Bilteknik i Uppsala AB hittar du ett brett sortiment av lättmetall-, plåt- och aluminiumfälgar i många dimensioner. Du kan enkelt söka fram vilka fälgar som passar just din bil genom att ange registreringsnumret nedan.

Kontakta oss så hjälper vi dig gärna hitta rätt aluminiumfälg för dina behov och låter dig samtidigt vara snäll mot både plånboken och miljön. Naturligtvis hjälper vi även till med balansering och montering av dina nya fälgar.

Plåt- eller aluminiumfälgar till bilen

Med dagens utbud av fälgar finns möjligheten att välja en fälg som ger din bil ett personligt uttryck eller helt enkelt välja en fälg som smälter in och kompletterar bilens design. Den mest uppenbara indelningen av fälgar är aluminiumfälgar (alu-fälgar) och stål-/plåtfälgar. Fälgar av stål är billigare och är inte sällan standardutrustningen för exempelvis lite billigare bilar samt för släp- och husvagnar.

Fördelen med en aluminiumfälg är att den är ofta ser bättre ut på bilen och att den är lättare att hålla rent. Tänk på att ju fler ekrar fälgen har desto jobbigare kommer det vara att hålla den ren. En fälg med många, tätt placerade ekrar må vara snygga, men kommer att vara tidskrävande i underhåll. För vinterfälgarna är det ofta ett bättre val att satsa på en fälg med färre ekrar då snö och is inte fastnar lika lätt mellan ekrarna.

Aluminiumfälgar till vinterdäck

Idag är det vanligt att fler väljer aluminiumfälgar även till sina vinterdäck. Lättmetallfälgar på vintern är både snyggt och lättskött. Ett prisvärt alternativ som ger bilen ett helt uppdaterat utseende är att köpa nya fälgar till sommardäcken och istället montera vinterdäcken på bilens originalfälgar. Samtliga våra lättmetallfälgar är gjorda för vårt svenska klimat. Utöver aluminiumfälgar så kan vi erbjuda ett brett sortiment med pål- eller stålfälgar för dina vinterhjul. Plåtfälgar finns till i stort sett alla bilmärken och bilmodeller.

Fälgar till husvagn eller släpvagn

Genom OCL Brorssons kan vi även erbjuda ett brett sortiment av fälgar som passar till husvagnar och släpvagnar. Välj mellan både plåt- och aluminiumfälgar. Kontakta oss så hjälper vi dig med olika alternativ och mer information.

Tips och råd om fälgar

Olika typer av fälgar

De två vanligaste fälgtyperna är aluminiumfälgar (lättmetallfälgar) och plåt- eller stålfälgar. Fördelen är att materialet gör att aluminiumfälgar är lättare och har ett stilrent utseende, men nackdelen är att de är något dyrare.

Montering & balansering av fälgar

Om du känner av obalans eller vibrationer i bilen kan hjulen vara felbalanserade. Det kan leda till att slitaget på däcken ökar och även påverka väggreppet negativt. Vid en balansering av hjul tas gamla balanseringsvikter och smuts bort från fälgarna och sedan balanseras hjulet i en balanseringsmaskin.

Efterdra hjulbultarna

Efter att du eller en verkstad bytt hjul på din bil rekommenderar vi att alltid efterdra hjulbultarna. Även om de dras ordentligt vid montering så gör värme och friktion i fälgarna att det kan uppstå ett behov av efterdragning. Ett lagomt riktmärke är att efterdra hjulbultarna ungefär 5-10 mil efter att hjulskiftet gjorts.

Ta hand om dina fälgar

Både plåt- och aluminiumfälgar bör tvättas med jämna mellanrum för att undvika korrosion. Fälgarna har med anledning av sin utsatta position en en tendens att dra till sig mycket smuts. Framhjulens fälgar brukar vara värst angripna eftersom 70 procent av bromsförmågan ligger över framaxeln. Bromsdamm sitter hårt eftersom det innehåller olika metaller från bromsbelägget. För att få bort allt bromsdamm och även petroleumsmuts är en bra fälgrengöring och kallavfettning i kombination att rekommendera. Tänk på att fälgrengöring är mycket starkt och bara ska användas på bilens fälgar. Låt det inte torka in då det kan skada aluminiumfälgen.

Rengör dina aluminiumfälgar

 • Börja med att spola av fälgarna med vatten
 • Lägg på ett lager med fälgrengöring och låt verka enligt anvisningarna på förpackningen.
 • Bearbeta fälgen mekaniskt med en fälgborste eller en svamp tills bromsdammet släpper.
 • Skölj av fälgen med vatten igen och se till att du fått bort allt bromsdamm.
 • Lägg på ett lager med kallavfettning på fälgen och låt verka enligt anvisningarna på förpackningen.
 • Bearbeta fälgen mekaniskt med en fälgborste eller en svamp tills all smuts är borta.
 • Skölj rent fälgarna med vatten
 • Tvätta sedan fälgen en sista gång med vanligt bilschampo och skölj rent med vatten.

Vill du kan efter avslutad tvätt och tork lägga på ett lager vax på aluminiumfälgarna. Det skyddar fälgen, ökar ljusreflektionen och gör fälgen enklare att rengöra nästa gång.

Lycka till med din fälgvård!

Förfrågan angående fälgar

Vill du köpa nya plåt- eller aluminiumfälgar till din bil eller boka tid för omläggning av däck på befintliga fälgar? Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig inom kort.

  Ange uppgifter om din bil

  Vad vill du ha hjälp med?

  Vill du ge ett önskemål på datum?

  Tänk på att datumet är ett önskemål och att vi inte kan garantera att det finns lediga tider den dagen.

  Lämna dina kontaktuppgifter

  De personuppgifter du lämnar till oss i kontaktformuläret behandlar vi med största respekt. Vi kommer att använda dem för att kontakta dig, men aldrig lämna ut dem till någon annan. Genom att fylla i formuläret och klicka på skicka godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter. Läs mer om integritet.

  Däckverkstad

  Sommardäck från Bilteknik i Uppsala AB

  Sommardäck

  Vi hjälper dig hitta rätt bland marknadens säkraste sommardäck och samtidigt vara snäll mot plånboken och miljön. Våra sommardäck kommer från kända tillverkare som varit bäst i test i många olika däcktest.

  Vinterdäck från Bilteknik i Uppsala AB

  Vinterdäck

  Vi kan erbjuda både dubbade och dubbfria vinterdäck till bra priser från ledande däcktillverkare. Hos oss får du hjälp att välja det vinterdäck som passar både din bil, ditt behov och din plånbok.

  Däckbyte/ hjulskifte i Uppsala hos Bilteknik i Uppsala AB

  Däckbyte

  Vi hjälper dig att snabbt och tryggt byta mellan sommardäck och vinterdäck på din bil. Ett rätt genomfört däckskifte kan förlänga däckens livslängd. Boka tid för ditt däckskifte idag.