Premium och billiga sommardäck i Uppsala Sommardäck till din bil

Kungsgatan 80, Uppsala
018-125640
Öppettider
Mån – tors: 7.30 – 16
Fre: 7.30 – 14
Lunch: 11 – 11.45
Däckverkstad i Uppsala

Sommardäck till din bil

Hos oss på Bilteknik i Uppsala AB hittar du allt från billiga sommardäck till prisvärda premiumdäck från kända däcktillverkare. Vi kan erbjuda sommardäck från tillverkare såsom som Continental, Semperit, Nokian, Good Year och Gislaved, det vill säga stora leverantörer som tillverkat sommardäck som varit bäst i test i flera däcktest.

Vi hjälper dig hitta rätt bland marknadens säkraste sommardäck och låter dig samtidigt vara snäll mot både plånboken och miljön. Naturligtvis hjälper vi även till med balansering och montering av dina nya sommardäck.

Sommardäck

Sommardäck består av en gummiblandning som är speciellt framtagen för temperaturer över 5°C. Den speciella blandningen gör att däcken har maximal prestanda och komfort vid de förhållandena. Ett däcks egenskaper är dock alltid kompromisser mellan flera olika krav och det är oftast omöjligt att framhäva enstaka egenskaper utan att andra påverkas.

Det som nästan alltid gäller är att det inte alltid är det billigaste däcket som är det mest ekonomiska valet. Ett sommardäck i premiumsegmentet och som kostar lite mer brukar många gånger betala sig i form av längre livslängd och inte minst genom en ökad säkerhet.

Välj rätt sommardäck

Att välja nya däck till bilen är inte alltid helt okomplicerat. Det finns utöver däckens olika egenskaper flera tekniska krav du behöver tänka på. En bra grundregel är att läsa i del 1 av registreringsbeviset (den del som du bör ha i bilen) där du i de flesta fall hittar uppgifter om däck och fälg och vad som ingår i bilens godkännande. Exempelvis ska bildäck vara E-märkta, S-märkta och följa bestämmelser om belastningsförmåga och hastighetskapacitet.

När det gäller sommardäckens egenskaper finns det egentligen inget däck som är bäst i alla situationer och underlag. Med hjälp av EU-däckmärkningen får du en fingervisning hur väl däcket presterar utifrån olika egenskaper: bränsleeffektivitet, väggrepp på våt väg och utvändigt däckljud.

Däcken är en del av bilens säkerhetssystem

Dagens bilar är inte sällan utrustade med säkerhetssystem såsom låsningsfria bromsar (ABS) och antisladdsystem (ESC) samt andra styrsystem och sensorer som hjälper föraren att upptäcka potentiella faror samt underlättar körningen.

För att dessa system skall fungera på bästa sätt och ge dig den bästa säkerheten behöver däcken ha optimalt grepp mot vägbanan. Det bästa sättet att uppnå bästa säkerhet och köregenskaper för din bil är att alltid följa din biltillverkares rekommendationer.

Skillnad mellan dyra eller billiga sommardäck?

Den stora skillnaden mellan billigare och dyrare däck hittas bland de egenskaper som EU-märkningen visar. Generellt kan man säga att de billigare däcken oftare har sämre våtgrepp, längre bromssträcka och ett högre däckljud än de dyrare sommardäcken.

Vi hjälper dig välja sommardäck

Hos oss på Bilteknik i Uppsala AB kan du hitta sommardäck från de flesta däcktillverkarna. Vi hjälper dig välja det däck som bäst passar din bil, utan att du själv behöver vara påläst om gällande regler.

Gör en förfrågan om sommardäck

Källa: Trafikverket

Europeisk däckmärkning

EU-bestämmelsen om ny däckmärkning, som trädde i kraft november 2012, ställer krav på att däckmärkningen informerar om bränsleeffektivitet (rullmotstånd), bromsegenskaper på våt vägbana samt bullernivå.

Syftet är att öka säkerheten och effektiviteten på vägarna genom användning av bränsleeffektiva och säkra däck som bullrar mindre. Med hjälp av märkningen kan lättare ta energieffektiva beslut vid köp av nya däck.

Enligt bestämmelsen måste alla däck som har tillverkats efter 1 juli 2012 och som sålts inom EU efter 1 november 2012 antingen ha en etikett alternativt ska en etikett eller liknande finnas tillgänglig i omedelbar närhet av däcket och vara synlig före köp.

Källa: Energimyndigheten

Regler och tips om sommardäck

Mönsterdjup för sommardäck

Sommardäck ska ha ett kvarvarande mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet på bildäck vara minst 3 mm.

Vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

Kontrollera även ditt däcktryck regelbundet då fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Rätt däcktryck för just din bil kan du hitta i bilens instruktionsbok.

Byta sommardäcken till vintern

Du måste ha ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Dubbdäck 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Däck på släpvagn

Om din bil har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Rätt däcktryck

Kontrollera ditt däcktryck regelbundet. Fel däcktryck kan göra att däck slits snabbt eller ojämnt och dessutom kan säkerheten påverkas negativt vilket gör att risken för att råka ut för en olycka ökar. Ett felaktigt däcktryck kan även göra att du får en högre bränsleförbrukning.

Bästa sommardäcken bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Däcken med största dubbutsticket bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Förvaring av sommardäck

Förvara dina sommardäck mörkt och svalt under vintern. En optimal temperatur för däckförvaring är 15 grader då gummit inte påverkas vid denna temperatur. Sommardäck bör inte förvaras i allt för fuktigt ställe och inte ligga oskyddade utomhus. Om möjligt bör även däcken förvaras så att de inte ligger under tryck, spänning eller vrids.

Förfrågan angående sommardäck

Vill du köpa nya sommardäck till din bil eller boka tid för däckskifte? Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig inom kort.

  Ange uppgifter om din bil

  Vad vill du ha hjälp med?

  Vill du ge ett önskemål på datum?

  Tänk på att datumet är ett önskemål och att vi inte kan garantera att det finns lediga tider den dagen.

  Lämna dina kontaktuppgifter

  De personuppgifter du lämnar till oss i kontaktformuläret behandlar vi med största respekt. Vi kommer att använda dem för att kontakta dig, men aldrig lämna ut dem till någon annan. Genom att fylla i formuläret och klicka på skicka godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter. Läs mer om integritet.

  Däckverkstad

  Sommardäck från Bilteknik i Uppsala AB

  Sommardäck

  Vi hjälper dig hitta rätt bland marknadens säkraste sommardäck och samtidigt vara snäll mot plånboken och miljön. Våra sommardäck kommer från kända tillverkare som varit bäst i test i många olika däcktest.

  Vinterdäck från Bilteknik i Uppsala AB

  Vinterdäck

  Vi kan erbjuda både dubbade och dubbfria vinterdäck till bra priser från ledande däcktillverkare. Hos oss får du hjälp att välja det vinterdäck som passar både din bil, ditt behov och din plånbok.

  Däckbyte/ hjulskifte i Uppsala hos Bilteknik i Uppsala AB

  Däckbyte

  Vi hjälper dig att snabbt och tryggt byta mellan sommardäck och vinterdäck på din bil. Ett rätt genomfört däckskifte kan förlänga däckens livslängd. Boka tid för ditt däckskifte idag.