Bildäck i Uppsala Däck och fälg

Kungsgatan 80, Uppsala
018-125640
Öppettider
Mån – tors: 7.30 – 16
Fre: 7.30 – 14
Lunch: 11 – 11.45
Däckverkstad i Uppsala

Bildäck och fälgar till din bil

Hos oss på Bilteknik i Uppsala AB hittar du allt från billiga däck till prisvärda premiumdäck från kända däcktillverkare. Att ha bra däck med rätt mönsterdjup, oavsett om det gäller sommar- eller vinterdäck, är mycket viktigt. Vänta därför inte för länge med att byta dina däck, utan sätt säkerheten främst och byt dina slitna däck i tid. Vi har däck från ledande tillverkare som tillverkat däck som presterat bäst i test i flera däcktest. Vår kunniga personal hjälper dig hitta rätt bland marknadens säkraste däck och låter dig samtidigt vara snäll mot både plånboken och miljön.

Hos oss får du även hjälp med däckbyte när det är dags för att skifta mellan vinter- och sommardäck.

Vi vill att du ska känna dig trygg när du lämnar din bil till oss på Bilteknik i Uppsala AB. Hos oss får du ett personligt bemötande och ett stort kunnande med lång erfarenhet. Läs gärna mer om våra däck och tjänster nedan eller kontakta oss för att göra en bokningsförfrågan.

Sommardäck från Bilteknik i Uppsala AB

Sommardäck

Vi hjälper dig hitta rätt bland marknadens säkraste sommardäck och samtidigt vara snäll mot plånboken och miljön. Våra sommardäck kommer från kända tillverkare som varit bäst i test i många olika däcktest.

Vinterdäck från Bilteknik i Uppsala AB

Vinterdäck

Vi kan erbjuda både dubbade och dubbfria vinterdäck till bra priser från ledande däcktillverkare. Hos oss får du hjälp att välja det vinterdäck som passar både din bil, ditt behov och din plånbok.

Vinterdäck från Bilteknik i Uppsala AB

Däckbyte

Vi hjälper dig att snabbt och tryggt skifta mellan sommardäck och vinterdäck på din bil. Ett rätt genomfört däckskifte kan förlänga däckens livslängd. Boka tid för ditt däckskifte idag.

Regler och tips om däck

Mönsterdjup för bildäck

Sommardäck ska ha ett kvarvarande mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet på bildäck vara minst 3 mm.

Vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

Kontrollera även ditt däcktryck regelbundet eftersom fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Rätt däcktryck för just din bil kan du hitta i bilens instruktionsbok.

Krav på vinterdäck

Du måste ha ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Dubbdäck 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Vinterdäck på släpvagn

Om din bil har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Rätt däcktryck

Kontrollera ditt däcktryck regelbundet eftersom fel däcktryck kan göra att däck slits snabbt eller ojämnt. Det kan dessutom påverka säkerheten negativt vilket gör att risken för att råka ut för en olycka ökar. Ett felaktigt däcktryck kan även göra att du får en högre bränsleförbrukning.

Bästa däcken bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Däcken med största dubbutsticket bör därför monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Förvaring av bildäck

Förvara dina däck mörkt och svalt. En optimal temperatur för däckförvaring är av den anledningen omkring 15 grader då gummit inte påverkas vid denna temperatur. Däck bör inte förvaras allt för fuktigt och inte ligga oskyddade utomhus. Om möjligt bör även däcken förvaras så att de inte ligger under tryck, spänning eller vrids.

Att köpa nya däck till din bil

Att välja nya däck till bilen är inte alltid helt okomplicerat då det bland annat finns flera tekniska krav du behöver tänka på när du ska köpa däck till din bil. En bra grundregel är att läsa i del 1 av registreringsbeviset (den del som du bör ha i bilen) där du i de flesta fall hittar uppgifter om däck och fälg och vad som ingår i bilens godkännande. Exempelvis ska bildäck vara E-märkta, S-märkta och följa bestämmelser om belastningsförmåga och hastighetskapacitet.

När du köper vinter- eller sommardäck av oss på Bilteknik i Uppsala AB väljer vi det däck som passar din bil, utan att du själv behöver vara påläst om gällande regler. Vill du ändå läsa mer har vi sammanställt viktig information här nedan.

Typgodkännande

Ett typgodkännande av ett bildäck är ett bevis på att däcken uppfyller de aktuella tekniska kraven.

E-märkning

Se till innan köp att däcken har en E-märkning och är typgodkända enligt ECE-reglemente 30 eller ECE-reglemente 108 (regummerade däck). Däck till fordon som är av 1980-årsmodell omfattas inte av kraven för E-märkning utan styrs av andra regler.

S-märkning

S-märkningen (S står för ”sound”) betyder att bildäcken uppfyller skärpta bullerkrav och är typgodkända enligt EG-direktiv 92/23/EEG och ECE-reglemente 117. Bullerkravet syftar till att begränsa det buller som uppkommer mellan däck och vägbana och är viktigt för att du ska få en behaglig bullernivå i kupén under körning.

Alla däck omfattas inte av bullerkraven, såsom regummerade däck, vinterdäck med dubbar, däck avsedda för hastigheter under 80 km/tim, däck med fälgdiameter som är 10″ och mindre samt 25″ och större samt reservdäck för tillfälligt bruk.

Belastningsförmåga

Däcken ska ha en belastningsförmåga som motsvaras av bilens största tillåtna axelbelastning. På E-märkta däck anges en belastningskod (Load Capacity Index) på däckets sida. Till exempel innebär belastningskod 86 att däcket klarar en belastning på 530 kg.

Hastighetskapacitet

Sommardäck till EG-typgodkänd personbil samt till nationellt godkänd personbil, som har tagits i bruk den 1 januari 1996 eller senare, ska ha en hastighetskapacitet som överensstämmer med eller är högre än bilens högsta konstruktiva hastighet.

Uppgift om bilens högsta hastighet kan finnas i registreringsbeviset, om inte kan du vända dig till en märkesrepresentant för besked. På övriga personbilar behöver sommardäck inte vara dimensionerade för högre hastighet än 180 km/h.

Vinterdäck till EG-typgodkänd personbil får dock vara dimensionerade för en högsta hastighet av minst 160 km/h. Nationellt godkänd personbil, som tagits i bruk före den 1 januari 2002, behöver dock inte ha vinterdäck som är dimensionerade för högre hastighet än 130 km/h.

Så anges hastighetskapacitet på E-märkta däck

På E-märkta däck anges hastighetskapaciteten med en beteckning på däckets sida. Här följer exempel på några vanliga hastighetsbeteckningar:

 • Q 160 km/h
 • S 180 km/h
 • V 240 km/h
 • H 210 km/h
 • T 190 km/h
 • W 270 km/h

Alla däck ska vara av samma typ

Vidare måste du tänka på att alla däck på ett fordon ska vara av samma typ. Din bil får alltså bara ha diagonaldäck, radialdäck, sommardäck, vinterdäck eller dubbdäck.

Dimensioner av däck

Uppgifter om registrerade däck- och fälgdimensioner finns i registreringsbevisets första del, men du har möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktigas. Det du måste ta hänsyn till är att:

 • Däcken ska vara typgodkända
 • Kraven på belastningsförmåga och hastighetskapacitet uppfylls
 • Alla däck är av samma typ.
 • Att det finns fritt utrymme vid fjädringsrörelser
 • Det finns tillräckligt med fri rörlighet i hjulhuset vid fulla manöverrörelser med hänsyn till bilens ursprungliga hjulupphängning och styrning
 • Att hjulets rullningsomkrets inte leder till felvisning av hastighetsmätaren
 • Däck och fälg ska täckas av bilens ursprungliga stänkskydd (stänkskärm).
 • En alternativ dimension inte får inverka påtagligt negativt på bilens ursprungliga egenskaper.

Källa: Transportstyrelsen

Europeisk däckmärkning

EU-bestämmelsen om ny däckmärkning, som trädde i kraft november 2012, ställer krav på att däckmärkningen informerar om bränsleeffektivitet (rullmotstånd), bromsegenskaper på våt vägbana samt bullernivå.

Syftet med den gemensamma märkningen är att öka säkerheten och effektiviteten på vägarna genom användning av bränsleeffektiva och säkra däck som bullrar mindre. Med hjälp av märkningen kan du som konsument lättare ta energieffektiva beslut vid köp av nya däck.

Enligt bestämmelsen måste alla däck som har tillverkats efter 1 juli 2012 och som sålts inom EU efter 1 november 2012 antingen ha en etikett eller så ska en etikett eller liknande finnas tillgänglig i omedelbar närhet av däcket och vara synlig före köp.

Källa: Energimyndigheten

Förfrågan angående däck

Vill du köpa nya däck till din bil eller boka tid för däckskifte? Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig inom kort.

  Ange uppgifter om din bil

  Vad vill du ha hjälp med?

  Vill du ge ett önskemål på datum?

  Tänk på att datumet är ett önskemål och att vi inte kan garantera att det finns lediga tider den dagen.

  Lämna dina kontaktuppgifter

  De personuppgifter du lämnar till oss i kontaktformuläret behandlar vi med största respekt. Vi kommer att använda dem för att kontakta dig, men aldrig lämna ut dem till någon annan. Genom att fylla i formuläret och klicka på skicka godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter. Läs mer om integritet.